Fjäls mjukbröd
ca 150 kakor
500 g smör
7 l mjölk
200 g jäst
ca 250-500 g grovt rågmjöl
5 dl ljus sirap
25 g hjortronsalt
100 g salt
ca 10 kg mjöl
Smält smöret och ljumma mjölken i omgångar och lös upp jästen i ett stort tråg, blanda i sirapen, rågmjölet och rör ner salt och hjortronsalt med mjölet. Rör kraftigt så att degen blir smidig, men ta inte allt mjöl, det ska bara bli en väldigt lös och kletig deg, så spara mjölet till utbakningen. Häll ut degen (utan att jäsa) på ett mjölat bakbord och rulla till bullar/ämnen, ca 120-150 st. Lägg plast över ämnena så att de inte torkar eftersom det tar ett tag att grädda alla. Se till att det brinner bra och är hett i bakaugnen och börja kavla! Nagga kakan, sopa av mjölet, vänd upp på baksterfjälan och sopa andra sidan. Skicka snabbt in i ugnen och grädda tills brödet fått bubblor och lite färg i kanterna, ta ut, sopa av och lägg under duk att svalna.
Tips!
Gör tunnbrödschips genom att klippa mjukt tunnbröd i lagom stora bitar med en sax. Lägg ut på plåt och spreja med vatten, strö över flingsalt eller sesamfrön och torka i ugn på 200 grader tills chipsen fått fin färg. Supergott som kex till ost och vin!
............................................................................................................
På kvällen bjöd vi våra solsidan-vänner på en lyckad söndagsmiddag! ;) Och eftersom dom höjde ribban sist och bjöd på förrätt så blev det en trerätters med vin!
Novembermeny
Parmesanfylld portabello med mozzarella- och tomatsallad
..........
Tjälknul av älg med krämig hasselbackspotais och kockens rödvinssås
..........
Smulpaj med vilda hallon och fluffig vaniljsås
Haha.. solsidan vänner - de begreppet ska jag börja använda! ;)
SvaraRadera