fredag 15 juli 2011

Världens godaste långpannekakor

Så här inför sommaren håller jag på att bulla upp med kakor inför alla kafferep på torpet. ;) Jag har kommit fram till att det bästa är att göra långpannekakor och frysa in, sedan är det bara att ta fram så många bitar som går åt när det vankas fika!

Ett tips är att skära långpannebitar i 7x7 cm, då får man ut exakt 24 bitar utan spill (min långpanna är ca 28x42 cm), dom blir ganska stora så söta bitar kan man behöva göra lite mindre. Alla kakorna går alltså utmärkt att frysa in, lägg dom i en glass-/godislåda med smörpapper/plastfilm emellan. Här kommer mina absoluta favoriter just nu!

Mazariner, Ryttarkaka och Kärleksmums!

Ryttarkaka  
4 ägg
6 dl socker
3 dl mjöl
8 msk kakao
2 krm salt
175 g smält smör

Glasyr
75 g smör
2 dl socker
1 ½ dl grädde
1 dl sirap
5 ½ dl kokos 

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker poröst. Rör ihop de torra ingredienserna. Rör ihop mjölblandningen i äggsmeten, och till sist smöret. Häll smeten i en långpanna på bakplåtspapper, grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter, kakan ska inte vara helt färdig. Rör under tiden ihop alla ingredienser till glasyren i en kastrull och låt sjuda i 5 minuter. Bred på kakan och grädda i ytterligare 5-10 minuter tills den fått en fin gyllene färg. Låt kakan svalna och skär den sedan i bitar.


Skurna mazariner 
Botten
5 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
300 g smör

Fyllning
300 g mandelmassa
100 g mjukt smör
½ dl socker
2 ägg
2 msk mjöl

Glasyr
5 dl florsocker
3 ½ msk vatten 

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form (ca 34x24 cm) med smör eller lägg i ett bakplåtspapper. Blanda hastigt ihop alla ingredienser till botten och låt degen vila i en plastpåse i kylen 1 timme. Kavla ut degen och lägg den i formen. Nagga botten med en gaffel och grädda mitt i ugnen 10 minuter. Sänk sedan temperaturen till 175 grader. Lägg mandelmassan i en bunke. Vispa ner smöret och sedan sockret. Vispa i ett ägg i taget och tillsätt sist vetemjölet. Bred försiktigt ut massan över botten och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Ta ut kakan och rör ihop florsocker och vatten. Bred ut glasyren över den ljumma kakan. Ställ i kylen för att stelna och skär sedan i bitar, låt gärna kakan stå någon dag så att bitarna saftar till sig. 

Leilas kärleksmums
5  ägg
4 dl strösocker
4 ½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 msk kakao
300 g smör
2 dl vatten

Glasyr och garnering 
2 dl vispgrädde
(2 msk espressokaffe)
200 g mörk choklad
2 dl kokos

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål. Sikta mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop smeten. Smält smöret och blanda det med vattnet, rör ner det i smeten. Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda kakan i cirka 15 minuter (den får inte bli torr), prova med en sticka. Låt svalna. Koka upp grädden (häll i espressokaffet) och rör i 200 gram finhackad mörk choklad. Låt glasyren svalna något och bred den över kakan. Låt glasyren stelna lite och strö sedan över kokos och skär i rutor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar