måndag 12 september 2011

Husligt

Hela köket har varit vinrött den senaste tiden eftersom jag skördat både rödbetor, potatis och svartvinbär! Det har resulterat i sylt, saft, gelé och även svartvinbärssorbet- jättegott faktiskt!

Familjens svartvinbärsjuice

100 st vinbärsblad
1 L svartvinbär
1 citron i tunna skivor
30 g citronsyra
1 ½ L kokande vatten
1 kg socker per liter saft

Krossa blad och vinbär i en mixer och häll i en stor kastrull. Lägg i citronsyran och citronen. Häll sedan över vattnet, blanda om lite och låt juicen stå i 3 dygn. Sila sedan saften och blanda i 1 kg socker per liter saft. Saften kan hällas upp på plastflaskor och frysas in, då behövs heller inte lika mycket socker.


Förvällda rödbetor
Jag visste inte riktigt vad jag skulle ta mig till med betorna eftersom jag inte är så förtjust i inlagda, men jag tror att jag har kommit fram till en lösning på problemet - förvälla och frysa. Det kallas även blanchera och det gör man för att förstöra en enzym så att grönsaker behåller sin färg, smak och näring vid infrysningen.

ca 500 g rödbetor (åt gången)
2-3 L vatten
1 tsk salt per liter vatten

Koka upp vattnet, borsta av rödbetorna med en rotborste. Ta bort blasten men behåll en bit längst, ta inte heller bort rotspetsen för då behålls färgen bättre. Koka dem hela i ca 10 min, de ska vara spänstiga. Ta upp rödbetorna med hålslev och lägg i iskallt vatten så att kokningen avstannar. Nu kan ändarna skäras bort och skalet skrapas av med en kniv. Låt dem rinna av innan de delas i lämpliga bitar, t.ex. kvartar, och packas i påsar för att frysas in. Sedan är det bara att ta fram, värma, och äta med halloumi, chevré eller rostas i ugnen...sååå gott!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar