tisdag 8 mars 2011

Temmla


Dags för årets semla! Är inget stort fan av semlor, men en gång om året är det riktigt gott och då ska det så klart vara hemgjorda!

Mina godaste semlor
10-12 st

75 g smör
3 dl mjölk  
50 g jäst  
½ tsk salt                         
1 dl socker
1 ägg + ägg till pensling
½ tsk hjortronsalt
Ca 9 dl vetemjöl
2-3 tsk kardemumma
1-2 tsk bakpulver

Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37 grader och lös upp jästen. Tillsätt salt, socker, kardemumma och ägg, blanda hjortronsaltet med lite av mjölet och tillsätt det. Arbeta in mjölet (spara lite till utbakning) tills degen släpper kanterna. Låt jäsa i 20-30 min, ta upp på mjölat bakbord och arbeta in resten av mjölet blandat med bakpulver för att få luftiga semlor. Forma till släta runda bullar och låt jäsa på  bakpappersklädd plåt i 20-30 min. Sätt ugnen på 250 grader, pensla med uppvispat ägg och grädda i 5-10 min tills bullarna fått fin färg. Låt kallna på galler under duk. 


Fyllning
Inkråm från semlor
Finriven mandelmassa
Vaniljkräm
1/2 riven bittermandel per semla
Fluffigt vispad grädde
Florsocker

Gröp ur semlan med en gaffel och blanda inkråmet med mandelmassa och 1/2 bittermandel per semla. Rör ihop en  kall vaniljkräm av pulver och mjölk, det ska vara ungefär  lika delar vaniljkräm och mandelmassa/inkråm, rör ihop fyllningen. Fyll semlorna, spritsa/klicka på grädde och dekorera med pudrat florsocker.
      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar