tisdag 21 december 2010

Bästa julgodiset!


Brända mandlar
Dom här är totalt beroendeframkallande, jag har redan satt i mig en omgång, jag provade att blanda i kardemumma andra gången vilket också blev väldigt gott! Superbra gå-bort-klapp i jultider också - lägg i en pappersstrut eller cellofanpåse och knyt fast ett fint band med en etikett!

200 g (1 påse) mandel
200 g (2 1/4 dl) socker
3/4 dl vatten

Lägg mandlarna, sockret och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka alltihop på hög värme tills det börjar bubbla. Rör ofta med trägaffel. Sänk värmen och fortsätt att koka tills sockret har utkristalliserats och blir grynigt. Sockret ska sedan smälta igen, men bara så mycket att sockret klumpar sig runt mandlarna. Rör hela tiden. Häll ut mandlarna på smörpapper och skynda att sära på dem. Låt dem svalna och stelna.


Rocky road fudge
Den här härliga fudgen kommer från Leila, jag brukar använda hälften ljus choklad, sen kan man blanda i dumlekola också!

350-400 g mörk och/eller ljus choklad
25 g smör
397 g kondenserad mjölk
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl minimarshmallows
2,5 dl nötter (t.ex. jordnötter, pekannötter, pistage, mandel)

Klä en mindre form, ca 20x25 cm, med aluminiumfolie. Bryt chokladen i bitar. Smält över vattenbad/ tjockbottnad kastrull choklad, smör och kondenserad mjölk. Rör då och då tills alltsammans smält samman till en slät smet. Låt svalna något. Rör ner vaniljsockret. Blanda sist i marshmallows och jordnötter - rör inte för mycket för då smälter marshmallowsen. Bred ut smeten i formen och kyl minst 4 timmar. Skär i rutor, ca 6x8 rader
, totalt 45-50 st. Förvara i kyl.


Snickersbitar
Jag älskar snickers, så det här bitarna är helt i min smak! Gillar man inte kokos eller corn flakes kan de bytas mot rice crispies. 

1 dl socker
2 dl sirap
1 burk jordnötssmör med bitar
1 tsk vaniljsocker
1 dl kokos
8-10 dl corn flakes
200 g ljus blockchoklad

Värm socker, sirap och jordnötssmör i en kastrull, blanda i resten. Tryck ut på bakpappersklädd plåt och bred på smält choklad, låt stelna i kylen och skär sedan i små bitar, ca 2 x 2 cm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar