torsdag 11 november 2010

Sushi 寿司

Det senaste året har jag upptäckt att sushi är supergott och att fixa en hemgjord variant är inte så svårt som man kan tro. Sedan sushi kon till Sverige 1973 har det hänt en del, så det är bara att botanisera i  asiatiska hyllan i vilken mataffär som helt för att hitta ingredienserna!

Sushi är ett japanskt ris smaksatt med syrlig vinäger, ordet är en böjning av "sui" som betyder sur (det betyder alltså inte rå fisk som många tror). Maki-sushi är en av de vanligaste sorterna och består av ris och fyllning inrullat i noriark av alger och sedan skuret i bitar.


Maki-sushi
4 portioner, 36 bitar (6 rullar à 6 bitar)

250 g sushiris
4 dl vatten
2 msk risvinäger
2 msk socker
6 noriark
Japansk soja
Wasabi

Valfri fyllning
Lax (jag brukar ta rökt faktiskt),surimi, räkor eller tonfisk
Gurka
Morot
Avokado
Ruccola
Vårlök eller purjolök
Shitakesvamp
Sesamfrön

Skölj riset noga i ett durkslag, låt det sedan stå i vatten i 30-60 min. Häll av och lägg i kastrull med 4 dl  nytt vatten. Koka upp och sjud på svag värme i 10 min eller tills allt vatten kokat bort. Ta från värmen och låt stå i 10 min. Värm vinäger och socker tills sockret smält, men koka det inte. Häll över riset i en plastskål och fluffa upp det med en ätpinne, rör i vinägern, lägg en fuktig handduk över och  låt svalna. 

Skär upp alla grönsaker i stavar, skrapa bort gurkans kärnor, moroten kan man göra i långa remsor med potatisskalaren. Lägg ett noriark med den blanka sidan ner på en bambumatta eller en bit plastfilm. Blöt fingrarna och fördela ut en sjättedel av riset på arket. Var noga med att lägga ända ut i kanten, annars blir rullarna slappa där, lämna ca 1 cm nertill och 5 cm upptill av arket fritt från ris. Vill man kan man stryka på lite wasabi på riset, sedan lägger man på valfri rand med fyllning, min favorit är lax, avokado, purjo, gurka och sesamfrön. Fukta den översta kanten med vatten och rulla ihop hårt men försiktigt. Rullen kan lindas in i pasfolie och förvaras i kyl tills servering. Skär upp rullen med en vass fuktad kniv i ungefär 6-8 bitar, lite beroende på hur tjocka de är. Blanda soja med lite wasabi för att doppa sushibitarna i. Mums! Lite mangoglass till efterrätt är inte fel heller!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar